Dedektörün ne olduğunu, nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını ve kimlerin ne için kullandığını kısaca anlatacak olursak; zemin yüzeyine  gönderdiği elektromanyetik sinyallerle, doğada değerli olarak nitelendirilen maddelerin dalgalar şeklinde sinyallerden geri bildirim alarak yerlerini ve boyutlarını sesli yada titreşim şeklinde, onların değerlerini çeşitli ölçü birimleriyle var oldukları bilgisini veren cihazlara dedektör denir.

(ne kadar / ne maddesi / ne kadar uzakta)

Dedektörlerin çalışma mantığı yine kısaca şöyledir; zemin yüzeyine yani toprak altına elektromanyetik sinyalleri gönderir bu sinyaller yer altındaki maddeye çarpar ve  bu sinyallerden gelen bilgi ve bildirimleri kullanıcısına değer/ ölçü olarak gösterir. Sinyalin şiddeti, var olan değerli madde hakkında dedektörün bize  bilgi vermesi konusunda aydınlatır.

Dedektörler ;Doğada değerli olarak bilinen maddelere erişimi kolaylaştırmakta, onların nerede, nasıl, ne kadar uzakta olduğu hakkında kullanıcısına bilgi vermektedir.

Dedektörler aranan maddenin cinsine, boyutuna, derinliğine göre de farklılık gösterirler. Yani aranan madde altınsa  altın dedektörü, yer altında ne olduğunu tespit etmek isteniyorsa alan tarama dedektörü yada yeraltı görüntüleme dedektörü kullanılır.

Dedektörler kimler tarafından kullanılır sorusuna gelecek olursak; yaygın bir şekilde  defineciler, yer altı araştırmacıları, askeri yetkililer ve yeraltını keşfe meraklı olan sivil vatandaşlar tarafından kullanılmaktadır. Askeri alanda mayın, kayıp silah, patlayıcı aramalarında da sıkça kullanılır. Kısaca dedektör türlerine ve hedeflenen  arama amaçlarına göre farklılık gösterir.