Sıkça Sorulan Sorular

Dedektör fiyatları ne kadar?

Tüm dedektörlerin fiyatları sayfalarının en altında yazmaktadır.

Dedektör bilgileri gerçek mi?

Dedektörlerimizi satın almadan önce firmamızda dilediğiniz gibi test edebilirsiniz. Gerçekliğinin kararını size verebilirsiniz.

En derin dedektör hangisi?

Dedektör derinlikleri tespit edeceğiniz objeye, toprağın yapısına ve objenin toprak altında kalış süresine göre değişmektedir. Farklı objeler için farklı dedektörler üretilmiştir. Bu konuda size dilediğiniz desteği verebiliriz.

Firmanız ne kadar eski?

5B Dedektör Türkiye ‘de bulunan dedektör satıcıları arasındaki en eski ve en tecrübeli satıcıdır.

Yetkili satıcı mısınız?

5B Dedektör tüm ürünlerinin yetkili satıcısıdır. Bu konuda üretici firmalardan bilgi alabilirsiniz.

7/24 size ulaşabilir miyim?

Mail ya da iletişimbölümünde bulunan form ile 24 saat ulaşabilirsiniz. Telefon desteğimizi mesai saatleri içerisinde verebilmekteyiz. Mail veya telefonlarınıza en geç 12 saat içerisinde geri dönüş yapılacaktır.

İnternetten satın alabilir miyim?

Dedektörleri yönlendireceğimiz internet kanallarından (web sitelerinden) satın alabilirsiniz.

Definecilik

Dedektör sektörü arz-talep bileşkesine uygun olarak gelişmektedir. Dünyanın hemen her yerinde talebi ve ilgisi üst düzeydedir. İnsanlar tarih boyunca yaşadıkları toplumları, bunların geliştirdiği medeniyetleri ve en nihayetinde bizlere bugün çok eski dönemlerden miras kalan hem insan yapısı eşyalar ve hem de doğada bulunan, tabi kaynaklı değerli madenlere ilgi duymuş, merak etmiştir.

Dünyadaki insanlar bulundukları bölgelere göre farklı eğilimler geliştirmiş ve bunlara uygun dedektörler ile amatör ya da profesyonel olarak arayışlara girmiştir.

Buna göre bir genelleme yapmak gerekir ise, Türkiye’de özellikle tarihsel geçmişi bakımından zengin bir yeraltı mirası olması sebebi ile, dedektörcülerin bir çoğu “Define” dedektörleri ile arama yapmayı tercih etmektedirler. Aynı zamada ülkemizde “Tek Para” kategorisi de oldukça gelişmiştir.

Avrupa’nın hemen her yerinde “Tek Para” kategorisinde dedektörcülük rağbet görmektedir.

Arap bölgelerinde Define kategorisi yaygındır.

Afrika ülkelerinde çok yoğun olarak “Altın Dedektörü” kategorisinde cüruf aramaları yaygındır. Özellikle Afrika’da medeniyet kalıntılarından ziyade doğal altın bulunması dedektörcülerin bu yönde eğilim göstermesine sebep olmuştur.

Amerika kıtasının kuzeyinde “Tek Para” ve “Altın Cihazı” öne çıkmaktadır.

Kıtanın güneyinde ise eski ve gelişmiş medeniyetlerin varlığı, arama yapanları “Define” cihazlarına yönlendirmiştir.

Asya kıtasında hemen her tarz cihaz ile arama yapan dedektörcüler bilinmekle birlikte, Avustralya kıtasında yine “Altın ve Tek Para” dedektörleri öne çıkmaktadır.

Dedektörler uydudan takip edilebilir mi?

Cihazların uydu aracılığı ile takip edilmesi konusu teknik anlamda mümkün görünse de, üretici firmaların yasal olarak bu tür bir girişimde bulunması hukuken yasaktır.

Zaten takipten çok konum bildirme denilen bu teknolojide, yüzlerce hatta binlerce cihazı takip etmek için gerekli altyapının oluşturulması, çok yüksek maliyetler doğuracaktır. Bu da fizibilite olarak hiç bir üretici firmaların üstleneceği bir durum değildir.

Yasal olarak herhangi bir şekilde bir kişinin takibi veya izlenmesi kanunen yasaktır.

Bireyin rızası olmaksızın benzer bir girişimde bulunacak her kimse kanun önünde suç işlemiş sayılmaktadır.

Oysa dedektör üretimi de satışı da yasaldır ve yasalar herkes için bağlayıcıdır.

Üretilmesine izin verilen ve satışından vergisi ödenen her mamulün devlet tarafından güvencesi vardır. Bu güvence, tüketici haklarını kapsadığı gibi, insan haklarını da kapsamaktadır.

Bu sebep ile müşteriler için kaygı duyulacak hiçbir şeyin olmadığını ve kesinlikle müsterih olabileceklerini ifade edebiliriz.

Uydudan görüntü alınır mı?

Uzaydan görüntü alma konusu çokça konuşulan ve ne yazık ki bilgi yetersizliğinden abartılıp yanlış anlaşılan bir söylentidir.

Gelişmiş ülkeler savunma ve iletişim amaçlı uydular üretebilmek için milyarlarca dolar harcarlar.

Bunlar hava trafiğini kontrol etmek, iletişim verileri aktarmak (tv, telefon, internet), meteoroloji uyduları veya kadastro (haritacılık) konularında yardımcı olabilecek uydulardan ibarettir.

Bu tür uydular yer üstünde duran ve en az 2,5 – 3 metre çapında olan bir objeyi (araç, bina, cadde, sokak vb.) algılayıp görüntüleyebilmektedir. Hiç bir şekilde yer altında olabilecek bir nesneyi görüntüleyebilme kabiliyetine sahip değillerdir.

Tek para dedektörü nedir?

Tek para dedektörü aynı zamanda kalıntı dedektörü olarak da anılırlar. Genellikle hafif yapılı, hızlı teki veren, hareket halinde yüzeysel ve orta derinliklerde iyi sonuçlar elde edilen metal dedektörü tipidir. Her türlü metal kimliğine cevap verebilen orta boyuttaki tüm metallere ulaşabilen yapısı ile kullanışlı ve çok amaçlıdır. Daha çok madeni para, sikke ve kalıntılar bulmayı hedefleyen arayıcıların tercih ettiği bir detektördür.

Kiralık dedektörler nerede bulunur? Faydalı mıdır?

Dedektör piyasasında üretici ve buna bağlı ana bayiler ile küçük çaplı “al-sat” işlevi gören müesseseler mevcuttur. Kiralık olarak adlandırılan dedektörler genellikle küçük çaplı “al-sat” mağazalarında, üretici firmalar ile doğrudan bir bağı olmayan, garanti ve güvence konusunda taahhüt veremeyen ticarethanelerde bulunur.

Bu tür cihazlar ekseriyet ile zaten ikinci el olarak vitrinde (satışta) bulunan bir cihazdır ve kira bedeli alınarak cihazın üzerinden hariçten gelir amaçlanmıştır. Ne şartlarda kullanılmış, hangi komplikasyona maruz kalmış, belki de daha önceden, ehli olmayan kişilerce tamir görmüş bir dedektörün doğru ve düzgün çalıştığını kiralayan kişinin anlaması veya test etmesi mümkün değildir.

Kira müddeti oldukça kısa, karşılığında kira ücreti oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Bu kısıtlı zaman içinde, aranacak bölgenin yeteri kadar araştırılıp araştırılamayacağı da, kiralayan kişinin metal dedektörünü sağlıklı kullanıp kullanamayacağı da ayrı bir soru işaretidir.

Buna istinaden bir kaç seferlik bir kiralama ücreti tahminen yeni bir cihazın garantili satışına eşdeğer olacaktır.

Ayrıca dedektör gibi hassas değerler ile üretilmiş, elektronik altyapısı yüksek, teknolojik bir ekipmanın sürekli kiralanıp değişik ellerde hor kullanılmış olması ya da zor koşullarda kullanılıyor olması o dedektöre olan güvenilirliği yüksek oranda düşürmekte olduğunu ifade etmek yerinde olur.

Bu tür dedektör kiralama işi yapan esnafların birçoğu, cihazlar hakkında genellikle derin ve doğru bir bilgiye dahi sahip değillerdir. Tek amaçlarının gelir elde etmek olduğunu vurgulamakta sakınca yoktur.

Dolayısı ile hem üretici hem satıcı bir firma olarak;

Garantili, servis ve eğitim güvenceli,

Kişiye özel, isteklerine ve arama yapacağı arazi ve hedefine uygun model seçim özgürlüğü,

en nihayetinde de ödeme konusunda çeşitli alternatiflerin de varlığından dolayı yeni bir dedektör satın almanın çok daha faydalı olacağını belirtebiliriz.

Alan tarama cihazları nedir? Nasıl çalışır?

Teorik olarak yer altındaki her metalin bir enerjisi oluşur. Biriken enerji yer altından 45 derecelik açılar ile her yöne doğru yayılmaktadır. Bu sinyaller yeryüzüne vardıkları sırada 90 derecelik dik bir açıya kavuşur ve takriben 100-180 cm daha yükselirler. Bu noktadan sonra tüm sinyaller, dünyanın manyetik çekim prensibine uygun olarak, pusulanın her şartta kuzeyi göstermesi gibi, kuzeye yönelir.

Bütün bu fiziksel gerçeklerden yola çıkılarak günümüzde bu alanda geliştirilen bir takım pratik ve kullanışlı jeofiziksel cihazlar vardır ve bunlara genel olarak “ALAN TARAMA” cihazları denmektedir.

Alan taramalar, özellikle geniş arazilerde ve çok derinde olabilecek bazı metal veya boşlukların tespitinde kullanılan yardımcı cihazlardır.

Alan tarama cihazları detektörlere nazaran büyük arazilerde hedefe varmada ya da yön göstermede çok daha pratik ve hızlı sonuç veren cihazlardır.

Aramalarda nihai hedef tespiti için mutlaka bir dedektör ile desteklenmesi gerekmektedir.

En iyi dedektör diye bir durum söz konusu mudur?

Dedektörlerin çok çeşitli olduğunu belirtmiştik. Ayrıca arazi yapısı, arama şartları ve hedeflenen objelerin cinsi de farklıdır. Bu farklılıklara göre her dedektörün kendi içinde öne çıkan üstün yanları vardır. Buradaki en önemli nokta, doğru şartlar ve hedefler için doğru dedektörü seçmektir.

Örneğin; bir define dedektörü ile yüksek mineralli bir arazide küçük cüruf altın aramak doğru değildir. Zaten Define Dedektörlerinin yapılış amacı yüzeydeki ufak metalleri görmekten ziyade derindeki büyük hedefleri algılamaktır. Bu şekilde yüzeydeki küçük metallerin yanıltıcı etkisi ile kullanıcıyı meşgul etmemektir.

Zira, “Define Dedektörü” büyük ve oldukça derin hedefleri tespite yöneliktir. Üst düzey Define Dedektörleri boşluk ve metal etkilerini ayırt edebilir. Hassas ve küçük objelere karşı daha az duyarlıdır. Define Dedektörleri ile amaçlanan çok daha büyük hedeflerler olup, dedektör ailesi içerisinde üst segment cihazlardır.

Oysa “Altın Dedektörü” küçücük metallere, en yoğun olarak da altın metaline karşı çok hassastır. Küçük objelere karşı en duyarlı olabilecek prensipte üretilmiştir. Define dedektörünün gözden kaçırabileceği tüm değerli ve altın metalleri tespit edebilir.

Diğer yandan “Tek Para ve Hobi” dedektörleri orta derinliklere çok iyi sonuçlar vermekle birlikte, etrafa saçılmış madeni para, çeşitli metal objeleri (altın, gümüş, bakır) tespit etmede hızlı ve üstündürler. Bazı modellerde topraktaki mineral yapıya uyum sağlaması için yüksek teknolojiler kullanılmış ve su geçirmez başlıklar (bobinler) ile de deniz, ırmak kenarı ve sahillerde kullanılabilir hale getirilmiştir. Bir çok kullanıcı tarafından beğeni ile kullanılmaktadır.

Bununla birlikte aklımızda şöyle bir soru oluşabilir.

Aynı kategorilerde olan dedektörler arasında “en iyi” diye bir kavram var mıdır?

Açıklamak gerekir ise, buradaki en belirgin ayrımı müşteri, yani dedektörü kullanacak kişi yapacaktır.

Bu durumda farklı amaçlar ile yapılmış dedektörlerin kendi aralarında mukayese yapılması doğru değildir.

Dedektör firmalarının ürettikleri dedektörlerde derinlik farkı, stabilite, ergonomi, toplam ağırlık, fiyat, firma desteği, garanti güvencesi ve marka değeri öne çıkmaktadır. Bunlara istinaden müşteri kendi tercihlerinin doğrultusunda seçim yapacak ve isteklerinin doğrultusunda en “iyi” detektöre sahip olduğunu ifade edecektir.